Meniu
Mic dejun
Unt, brânză, miere, gem, nuci și fistic, fructe proaspete și ouă preparate la alegere
ALERG. *1, 3, 5, 7, 8
350g … 42lei
Brânzeturi dulci și sărate, preparate din carne, legume proaspete și ouă gătite la alegere
ALERG. *1, 3, 7, 9, 10
350g … 42lei
Micul dejun include 100 ml fresh citrice, espresso / ceai, precum și pâine diversă (cu semințe, prăjită, crostini)
ALERG. *1 *8 *11
Gustări alese
APERITIVE
Unt cu cristale de sare și trufă
ALERG. *7
30g … 8 lei
Pate de casă și jeleu din rubarbă cu mirodenii
ALERG. *7, 8, 9, 10, 11
100g … 15 lei
Cremă de jumări și untură aromată cu pâine prăjită
ALERG. *1, 10
100g … 15 lei
GUSTĂRI VEGETARIENE RECI
Duo de zacuscă cu trufe și fasole
ALERG. *9
180g … 18 lei
Cremă de fasole albă și roșie cu ceapă și semințe românești prăjite
ALERG. *11
180g … 15 lei
Fiecare preparat este însoțit de pâine diversă (cu semințe, prăjită, crostini).
ALERG. *1, 8, 11
TARTE CALDE
Tartă cu amestec de ciuperci, ceapă și verdețuri în aluat fraged și sos de smântână cu ragout de trufe
ALERG. *1, 3, 7
220g ... 35 lei
Tartă cu spanac și brânză sărată, în aluat fraged cu sos de iaurt cu mentă
ALERG. *1, 3, 7
220g ... 35 lei
BUCATE GRATINATE
Ingrediente locale
Piure de cartofi, tocătură de porc și oaie cu cimbrișor, în straturi, gratinată cu brânză de burduf
ALERG. *7, 9, 11
280 … 35 lei
Mămăligă la cuptor cu brânzeturi locale (brânză de burduf, brânză maturată cu chimen), smântână și ou
ALERG. *1, 7, 9, 11
280g ... 35 lei
Legume la cuptor (dovlecei, vinete, fenicul, rădăcinoase, ceapă coaptă, usturoi copt)
gratinate cu brânză albastră și lipie crocantă
ALERG. *3, 7
280g ... 35 lei
PREPARATE VEGETARIENE
Legume la cuptor (dovlecei, vinete, ardei, rădăcinoase, ceapă coaptă, usturoi copt) gratinate cu brânză albastră și lipie crocantă
ALERG. *1, 7, 9, 11
280g ... 35 lei
Plăcintă cu amestec de ciuperci, ceapă şi verdețuri și sos de smântână cu ragu de trufe
ALERG. *1, 3, 7
220g ... 35 lei
Salate
SALATĂ ELISABETA
Piept de rață, salată iceberg, ruccola, radicchio, prune uscate, pere / fructe de sezon și sos de fructe negre
ALERG. *1
380g ... 34 lei
SALATĂ ELENA
Telemea proaspătă / feta și caș afumat, roșii, castraveți, ardei gras, ceapă, măsline și vinegretă de busuioc
ALERG. *1, 7, 9, 10, 11
380g ... 34 lei
SALATĂ ANA
Păstrăv afumat și ton, fasole roșie, ceapă, roșii, porumb cu vinegreta de lamâie și capere
ALERG. *1, 4, 6, 9, 10, 11
380g ... 34 lei
Fiecare preparat este însoțit de crostini, lipie crocantă.
ALERG. *1, 8, 11
Paste și Orez
PASTA NOBILA
Tagliatelle fresco, mix de ciuperci româneşti (hribi și trufă), sos alb și brânză învechită
ALERG. *1, 3, 7
300g ... 35 lei
RISOTTO CASTEL
Risotto cu șofran, sparanghel, anghinare, roșii uscate și parmezan
ALERG. *7, 12
300g ... 35 lei
Supe și Ciorbe
Supă cremă de usturoi copt cu rădăcinoase albe, chips de bacon și crutoane
ALERG. *7, 9
250 ml ... 19 lei
Supă cremă de dovleac cu pudră de chimen și crutoane
ALERG. *7, 9
200 ml ... 19 lei
Supă clară de găină cu tăiței fresco
ALERG. *1, 3, 7, 9
360ml ... 19 lei
Borș de cocoș cu sfeclă roșie, tăiței și leuștean
ALERG. *1, 3, 9
360 ml ... 19 lei
Ciorbă din carne de porc afumată, cu tarhon, specialitate de iarnă din Bran
ALERG. *1, 3, 7, 9
250ml ... 19 lei
Fiecare preparat poate fi însoţit de ardei iuți murați, salată de ceapă roșie și smântână acrișoară.
ALERG. *7
Feluri Principale
FILE DE ȘALĂU GĂTIT LA ABUR
Însoțit de mămăligă cu sepia și sos de citrice cu usturoi negru
ALERG. *1, 2, 4, 12
300g ... 39 lei
FILE DE PĂSTRĂV ÎN CRUSTĂ AURIE
Cu ierburi, orez alb gătit în vin și sos de lămâie cu verdeață şi capere
ALERG. *1, 3, 4, 7, 9, 11
300g ... 39 lei
ȘNIŢEL ÎN CRUSTĂ DE FULGI DE MIGDALE ȘI SEMINȚE
Carne de porc / curcan, piure de cartofi cu usturoi copt, amestec de salate și sos de coacăze roșii cu ardei iute
ALERG. *1, 3, 7, 9, 10, 11
350g ... 39 lei
PULPĂ DE RAȚĂ CONFIT
Cu varză roșie călită, pudră de chimen și gălușcă de cartofi
ALERG. *1, 3, 7, 8, 9, 12
350g ... 39 lei
GULAȘ DE VITĂ
În sos de ardei cu chimen, morcov și cartof, lejer picant
ALERG. *9, 10
400g ... 39 lei
PASTRAMĂ DE OAIE
Cu merișoare, mentă și mămăligă rumenită cu parmezan
ALERG. *7, 8, 12
300g ... 39 lei
PORC RĂSCOPT
Ceafă de porc afumată, cu prune uscate, ceapă roșie și mămăligă rumenită cu brânză
ALERG. *1, 7, 8
350g ... 39 lei
PIEPT DE RAȚĂ AFUMAT
Cu linte, fenicul și dulceață de pepene roșu
ALERG. *1, 8, 9
350g ... 49 lei
STEAK
Antricot cu unt aromat, usturoi negru, cartofi violeții, piure de rădăcinoase și hrean
ALERG. *7, 9, 12
400g ... 68 lei
Salate / garnituri
AMESTESC DE SALATE
120g ... 11 lei
SALATĂ DE MURĂTURI
Rețetă locală
170g ... 11 lei
SALATĂ DIN SFECLĂ ROȘIE CU PORUMB, IUȚITĂ CU HREAN
170g ... 11 lei
Desert
COLIVĂ
Din grâu decorticat, zahăr, nucă, rom
ALERG. *1, 8
150g ... 15 lei
DESERTUL CONTELUI
Prăjitură cu ciocolată, sos de zmeură, mentă, fructe proaspete și pudră din petale de trandafiri
ALERG. *1, 3, 7, 8
150g ... 18 lei
DESERTUL ARHIDUCESEI
Prăjitură cu vanilie însiropată, sos și pudră de lămâie și portocală și fistic măcinat
ALERG. *1, 3, 7, 8
150g ... 18 lei
DESERTUL REGELUI
Mini prăjitură cu ciocolată, înghețată, caramel sărat și pudră de biscuiți în unt
ALERG. *1, 3, 7, 8
150g ... 18 lei
TORT DE MORCOVI ȘI DOVLEAC
Cu sirop de scorțișoară
ALERG. *1, 3, 7
150g ... 18 lei
GOURMET TEA
Ceai la alegere din gama Twinings, însoțit de mini deserturi:
Contele, Arhiducesa, Colivă.
35 lei / porția
GOURMET COFFEE
Cafea la alegere (Espresso, Cappucino, Latte), însoțită de mini deserturi:
Contele, Arhiducesa, Colivă.
35 lei / porția
Coliva la români
din bucătăria sacră la produs de cofetărie
Încă din antichitatea greacă, fiertura din boabe de grâu amestecate cu miere era considerată una dintre formele tradiționale de ofrandă adusă morților, pentru îmbunarea lor. Mai târziu, în creștinism, grâul a fost identificat cu fața lui Iisus Hristos, iar vinul cu sângele lui. Prin analogie, pornind și de la vechile Misterii, bobul de grâu, îngropat în pământ toamna și revenit la viață în primăvară este din nou o bună analogie cu învierea lui Iisus, promisă astfel și credinciosului la Judecata de Apoi. De aceea, mai târziu, în secolul al IV-lea, în toate țările ortodoxe, coliva (nume pe care îl întâlnim la greci, sârbi, bulgari, ruși, ucraineni, semnificând „grâu fiert”; la vechii romani, ca hrană a săracilor, purta numele de coliphia) se face atât la înmormântare, cât și în timpul sărbătorilor de pomenire de peste an.
Asigură, mai ales, după înmormântare, o legătură strânsă cu decedatul, pentru că se spune că aceia care mănâncă din colivă îl vor visa pe mort. Dar semnificațiile împărtășirii sunt mai multe: se spune uneori că se face colivă pentru a-i ușura din păcatele pe care le are, pentru a-l întâlni pe acesta pe lumea cealaltă. Prin unele locuri se credea că, de fapt, câte boabe de grâu mănâncă cineva din colivă, atâtea păcate i se iartă răposatului.
Ingredientele principale sunt: grâul fiert, grâul măcinat ori arpacaș; uneori se mai face și din orez fiert, cu nucă. Să nu uităm că grâul, atât de popular astăzi, nu a fost mereu o cereală la îndemâna tuturor românilor. De aceea, numai la marile sărbători se făceau colaci din făină albă de grâu (la nuntă, pentru dăruirea colindătorilor), mai târziu chiar cozonaci, din făina care era atât de scumpă, încât nu toți țăranii și-o puteau permite. Celelalte ingrediente obligatorii erau mierea, zahărul, nuca, biscuiții, la care, mai târziu, se adăugau mirodeniile: coajă de lămâie, zahăr vanilat, scorțișoară. Era decorată cu zahăr pudră, bomboane și se desena o cruce din zahăr sau cacao și chiar bomboane.
Justificarea creștină a dulciurilor şi ingredientelor care intră în compoziţia colivei este că ele reprezintă virtuţile sfinţilor sau ale răposaţilor pomeniţi, dulceaţa vieţii celei veşnice pe care nădăjduim că a dobândit-o mortul.
În ultima vreme coliva se face și ca prăjitură, consumată cu plăcere și datorită amestecului variat de ingrediente dulci: zahăr, miere, nuci, stafide, biscuiți, bomboane, cacao etc.
Regina Maria și ritualul ceaiului
Prin căsătoria cu principele Ferdinand, Regina Maria a trebuit să facă tranziția către o țară și o familie nouă, un popor și o limbă necunoscute, iar în ritualul ceaiului găsea adesea momente de consolare și liniște.
„Aveam în special mare nevoie de ceai! În România era penurie de ceai, determinată de întreruperea comunicației cu Rusia, de unde se importa înainte. ‘O! Twining este cel mai bun comerciant de ceai’. Așa că, într-o dimineață destul de devreme, domnul Twining, reprezentatul său principal, a fost anunțat în prezența mea, iar eu i-am explicat că am nevoie de un ceai care să nu aibă o aromă de afumat, parfumată sau de fân, la care inteligentul domn Twining mi-a răspuns prompt: Ceea ce dorește Majestatea Voastră este ceaiul Darjeeling. Pot să vă trimit niște mostre? (…) În pauza dintre diferitele audiențe pe care le aveam, vechiul meu prieten se uita prin ușa întredeschisă, aducând impecabil o tavă cu ceaiul gata pregătit, așa încât am reușit în cele din urmă să găsesc amestecul după care tânjeam, care nu avea aroma și gustul nici de fân, nici afumat, dar nici parfumat: era ceaiul Darjeeling!”
(fragment - „Regina Maria a României. Capitole târzii din viața mea. Memorii redescoperite” – Editura ALLFA, 2015)
Regina Maria, cu sânge englezesc și rusesc curgându-i prin vene, dar cu suflet profund românesc, a adus în țara de adopție ritualul ceaiului de la ora 5, obicei ce va deveni din ce în ce mai popular în cadrul elitei românești la începutul anilor 1900. Iubind ceaiul și clipele de răgaz pe care i le oferea acest moment al zilei, Regina și-a educat copiii în același spirit. La rândul ei, Principesa Ileana a ridicat ritualul ceaiului la rang de artă, inclusiv în timpul clipelor grele de război.
În amintirea și în spiritul celor două mari Doamne, vă invităm să vă bucurați de clipele petrecute la Restaurantul Castelului.
Legendă Alergeni
- Cereale care conțin gluten și produse derivate (grâu, secara, orz, ovăz, grâu spelt, grâu mare sau hibrizi ai acestora)
- Crustacee și produse derivate
- Ouă și produse derivate
- Pește și produse derivate
- Arahide și produse derivate
- Soia și produse derivate
- Lapte și produse derivate (inclusiv lactoză)
- Fructe cu coajă și produse derivate (migdale, alune de pădure, nuci, nuci pecan, nuci de brazilia, fistic, nuci de macadamia și nuci de queensland)
- Țelină și produse derivate
- Muștar și produse derivate
- Semințe de susan și produse derivate
- Dioxid de sulf și sulfiți în concentrații de peste 10 mg/kg sau 10 mg/litru
- Lupin și produse derivate
- Moluște și produse derivate
Puteți face download la meniul restaurantului în format pdf aici