Păstrând rafinamentul princiar al trecutului, Casa de Ceai a Castelului Bran, clădire proaspătă și cochetă, își invita oaspeții pentru a se bucura de experiențe culinare surprinzătoare.
Fie în interior, la parterul ori la etajul clădirii, fie pe terasă, un spațiu conceput pentru a bucura și celelalte simțuri: priveliștea de ansamblu este, pur și simplu, de neuitat!

Poster CraciunA2

MENIU SPECIAL

21-23 Decembrie

APERITIVE

Duo de zacuscă cu trufă & fasole* (150g) - 18 lei
Cremă de jumări lejer picantă, cu untură aromată și pâine cu cartofi prăjită
și cățel de usturoi (80g) - 8 lei
Piftie de porc cu cremă de hrean și pâine cu cartofi prajita (100g) - 16 lei
Porcul în bucate - slănină, caltaboș, jumări, tobă cu ceapă roșie (180g). - 22 lei

SUPE / CIORBE

Supă cremă de dovleac cu chimen (300ml) - 17 lei
Ciorbă de fasole boabe, cu hribi* (300ml) - 17 lei
Ciorbă dreasă de porc, cu tarhon (300ml) - 17 lei
Ciorbă de burtă (300ml) - 18 lei
-
FEL DE BAZĂ

Pomana porcului - bucăți de carne afumată și neafumată, cârnați, cu vin și mămăligă & tăiței de varză murată, cu cimbru (350g) - 34 lei
Mâncare monahală* - orez cu piure de sfeclă roșie & legume sote,cu roșii uscate și anghinare (350g) - 34 lei
Mușchi de porc cu ierburi aromate, piure de linte și porumb & chutney de porumb (300g) - 34 lei
Porc afumat, răscopt cu chutney din ceapă roșie și prune & piure de sfeclă roșie cu hrean (350g) - 34 lei
Sarmale de porc în foi de varză cu chips de bacon și dulceață de ardei iute & mămăligă cu trufe (350g) - 34 lei

DESERT

Plăcintă cu dovleac, mere și pere, cu scorțișoară, servită cu dulceață de gutui,cu anason (100g) - 15 lei
Măr copt cu miez de nucă și miere infuzată cu lavandă* (120g) - 6 lei
Tort de morcov și sirop de scorțișoară (150g) - 18 lei

BĂUTURI / DRINKS

Vin fiert / suc de mere (200ml) - 15 lei

(Notă: *Produse vegetariene)

Sărbătoarea Crăciunului debutează la români cu tăierea porcului din gospodaria proprie, în ziua de Ignat, pe 20 decembrie. Denumirea de Ignat vine de la faptul că sacrificarea animalului se suprapune cu prăznuirea Sfântului Mucenic Ignatie Teoforu, urmaș al apostolilor și ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Aceasta face ca sărbătoarea de Ignat să împletească vechi obiceiuri păgâne și semnificații creștine. Se crede că, în noaptea de 19 spre 20 decembrie, porcii visează că urmează să fie tăiați și de aceea nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă. De aici, expresia românească: “a îngrășa porcul în Ajun”, ca expresie a imposibilității absolute.

Tot prin tradiție, cine nu are porc, e bine să taie o pasăre din ogradă, deoarece se spune că de Ignat tot omul “trebuie să vadă sânge”. Pentru ca cei care taie porcul să fie iertați de uciderea voită a animalului, se rostesc cuvintele: ”Ignat, Ignat/ Porc umflat!”, iar înainte de a-l sacrifica se spune: ”Doamne ajută, să-l mâncăm sănătoși!”. După sacrificarea porcului, flacăii și fetele încing hora, în timp ce gospodina casei, împreună cu ajutoarele sale, dau zor să termine până-n noapte cârnații, caltaboșii, toba și alte preparate care se vor pune pe masă pentru a sărbători Crăciunul.

În unele zone ale țării, pe fruntea copiilor se face semnul crucii cu sângele animalului sacrificat, ca să fie sănătoși și roșii în obraji în anul ce vine.
Se crede ca splina animalului, prin forma sa, prevestește dacă iarna va fi lungă și grea sau seacă și scurtă.

Ignatul se încheie cu Pomana porcului care se gătește din cele mai fragede bucăți de carne. Denumirea a fost dată în Evul Mediu de țăranii înstăriți și reprezenta, ca și acum, prima masă din porcul tăiat. Carnea se gătește fie în bucătărie, fi în curte, în ceaun, cu multe mirodenii. Pomana porcului este insotita de mămăligă aburindă, un bol de mujdei de usturoi și un pahar de țuică fiarta.

În unele regiuni ale României, untura de porc negru este folosită la vrăji, crezându-se că aceasta are puteri magice. Pe vremuri, morții care erau bănuiți că vor deveni strigoi, erau unși cu acest tip de untură înainte de a fi înmormântați. Conform traditiei, în ajunul sărbătorii de Ignat, vrăjitoarele umblă să fure belșugul caselor. De aceea, gospodinele împrăștie mei și grâu în fața casei pentru a le ține departe de cei dragi.

Rezervă o masă!

Mai multe detalii la: +40 268 237 700

Sâmbătă, Februarie 04, 2023

Despre noi

Restaurantul CASA DE CEAI face, în funcție de context și de audiență, trecerea imperceptibilă, firească, de la muzica jazzy&lounge la sonorități mai puțin accesibile, de la teatru la stand-up comedy, de la show-uri culinare la degustări de vinuri.

De la Halloween la Ziua Recoltei, de la Ziua Femeii la Sărbătorile Pascale, de la Ziua Copilului, la Crăciun și Anul Nou, toate evenimentele din calendarele laice și din cele creștine, precum și toate evenimentele private vor fi prilejuri nenumărate pentru clienții cu apetit pentru rafinament să declare: ”Restaurantul CASA DE CEAI, un loc de neuitat!”

Contact

Strada General Traian Mosoiu Nr. 24, Bran, Brașov, România - În Parcul Regal al Castelului Bran
+40 268 237 700
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

PROGRAM

Luni: 12 - 19
Marți–Duminica: 9 - 19